Sosyal medya yasasının zorunlu kıldığı “Türkiye temsilcisi atama” şartını yerine getirmeyen Twitter, Periscope ve Pinterest’e reklam yasağı geldi. Ulaştırma ve altyapı bakan yardımcısı Ömer Fatih Sayan konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bir süre gündemi meşgul eden sosyal medya yasası 1 Ekim 2020 itibarıyla resmen yürürlüğe girdi.

Türkiye’de 1 milyon ve üzeri aktif kullanıcısı olan sosyal medya devleri, bir Türkiye temsilcisi atamak zorundaydı. Şu ana kadar Facebook, YouTube gibi pek çok popüler platform, temsilci atama şartını yerine getirdi. Fakat bazı platformlar yaptırımlara rağmen temsilci atamamakta ısrarcı.

Sosyal medya devlerinden olan Twitter ve onun bünyesindeki canlı yayın uygulaması Periscope, bugüne kadar Türkiye temsilcisi bildirmeyen platformlar arasında yer alıyor. Pinterest de temsilci atamayan sosyal medya platformları arasında. Bu platformlar zaten şu zamana kadar defalarca gündeme gelen şartı yerine getirmedikleri için iki kez idari para cezası ödemek zorunda kalmıştı. 19 Ocak’a yani bugüne kadar olan süreyi de kullanmayan platformlar bir ceza daha aldı.

Resmi Gazete’nin ilan bölümünde “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:” başlığı ile yayınlanan karara göre Twitter, Periscope ve Pinterest’e, hala bir Türkiye temsilcisi belirlememeleri sebebiyle reklam yasağı verildi. Kurum sadece yasakla kalmayıp, söz konusu şirketlerin bu koşula tepkisiz kalmayı sürdürmesi durumunda sonraki aşamanın bant genişliğinin daraltılması olacağını da duyurdu.

Reklam yasağını Twitter hesabı üzerinden duyuran Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, reklam yasağı uygulaması ve sonraki aşamalar için şu açıklamaları yaptı :

“1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren yasanın 3’ncü aşaması olan “Reklam Yasağı”, Resmî Gazete’de yayımlandı. 7253 sayılı yasa gereği Türkiye’ye resmi temsilci atamayan yurt dışı kaynaklı sosyal medya şirketleri, artık ülkemizden reklam alamayacak.

Reklam yasağının uygulamasını; BTK, BDDK, TCMB, VDK ve ilgili tüm kamu kurumlarımız hassasiyetle denetleyecek. Ayrıca reklam veren şirketlere de ceza kesilecek. Reklam yasağı uygulanmadan Türkiye’ye temsilci atamayı ve yükümlülükleri yerine getirmeyi kabul eden sosyal ağ şirketlerine teşekkürlerimi sunuyorum.

Hiçbir vatandaşımızın ülkemizde sağlanan hizmetlerden mahrum kalmasını istemiyoruz. Lakin milletimizin; verilerini, gizliliğini ve haklarını korumak için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız. Dijital faşizm ve kural tanımazlığın Türkiye’de hakim olmasına asla müsaade etmeyeceğiz.

Dileriz ki hala temsilcisini bildirmeyen Twitter ve Pinterest de ivedilikle gerekli adımları atarlar. Yükümlülüğe uymamakta ısrar eden sosyal ağların bant genişliğinin daraltılması en son istediğimiz yol. Taciz, istismar, iftira ve hak ihlalleri bir özgürlük değil suçtur! Hiç kimsenin bu ve benzeri suçları özgürlük kisvesi altında işlemesine asla müsaade etmeyeceğiz.”