Yurt dışında çok popüler olan elektrikli scooter kiralama girişimleri 2019 ve 2020 yılları ile birlikte ülkemizde de oldukça popüler bir hale geldi. Martı uygulaması ile başlayan Türkiye’nin elektrikli scooter kiralama girişimi yeni scooter kiralama uygulamaları ile devam ediyor.
Ülkemizde hizmet veren elektrikli scooter kiralama girişimlerinin incelemesi…
Scooter Uygulamalarının Kullanımı

İşleyiş olarak tüm uygulamalar hemen hemen aynı aşamaları uygulamayı gerektiriyor. Scooterların kullanılmaya başlanabilmesi için ise üzerinde yer alan QR kodunu uygulamaya taratmak gerekiyor. Sonrasında ise scooter üzerinde yer alan açma butonuna basarak scooterı kullanabilirsiniz. Yolculuğunuz bittiğinde ise uygun bir yere park etmeniz ve kilitlemeniz gerekiyor. Son olarak ise uygulama üzerinden scooterın park halindeki fotoğrafını çekip yüklemelisiniz.
BinBin
BinBin özellikle İstanbul Havalimanı ve üniversite kampüsleri için elektrikli scooter kiralama girişimi olarak karşımıza çıkıyor. Uygulama İstanbul Havalimanı’nda da hizmet verme özelliği ile rakiplerinden ayrılıyor.
İstanbul Havalimanı’nın yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsü ve İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak kampüsünde de hizmet sağlanıyor.
Kampüslerdeki BinBin scooterlarının açılış ücreti 1 TL. Dakika başına ise 0,50 TL talep ediliyor. 10 dakikalık BinBin yolculuğunun fiyatı 6 TL. Havalimanı’nda ise daha yüksek bir fiyat tercih edilmiş. İstanbul Havalimanı’nda 15 dakikalık BinBin yolculuğunun bedeli 4 euro.

Martı
Ülkemizde en yaygın kullanılan ve en eski elektrikli scooterlar martılardır. 2019 yılının Mart ayında İstanbul’un Anadolu Yakası’nda kullanıma sunulan Martı scooter’larını şu an İstanbul’un pek çok noktasında görmek mümkündür. Özel bir teknik ekip ile yavaş yavaş Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırılmaya çalışılan bu sistem şimdilik İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Yalova, Antalya, Eskişehir ve Gaziantep şehirlerinde etkileşim gösteriyor.
Yaklaşık olarak 10 dakika içerisinde 10.5 TL’lik bir ücret alınıyor. Martı scooterın ücreti kolay bir şekilde internet üzerinden işlemlerle ödeniyor. Martı’nın İstanbul’da açılış fiyatı 3 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra şimdilik Ankara’da bir açılış fiyatı talep edilmemektedir. Martıların dakikası 75 Kuruş olarak belirlenmiştir.

Hop !
Hop, Ankara’da hizmet vermeye başlayan elektrikli scoooter kiralama girişimidir. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında kullanıma sunulan Hop, İstanbul, Ankara ve İzmir de dahil olmak üzere toplamda 5 şehirde aktif olmayı planlıyor.
Rakipleri ile benzer bir kullanıma sahip olan MOBI Electric Scooters’ın açılış ücreti 2 TL. Scooterı kullandığını her bir dakika için ise 0,60 TL talep ediliyor. 10 dakikalık bir MOBİ yolculuğu 8 TL olarak düşünebiliriz.

Palm
Palm rakiplerinden farklı olarak üniversitelere odaklanan bir girişim. İTÜ Ayazağa yerleşkesinde hizmet veren Palm, Türkiye çapında üniversite kampüslerine yayılarak hizmet vermeyi amaçlıyor. Fiyatlandırma konusunda rakiplerinden önde.
2 TL’lik başlangıç ücretine sahip olan Palm, dakika başına ise 0,35 TL talep ediyor. Kısacası Palm ile yapılan 10 dakikalık bir yolculuğun bedeli 5,5 TL.

Dost
2019 yılının Ekim ayında kurulan Dost elektrikli scooter kiralama girişimi, Mart ayında hizmet vermeye başladı. Girişimin paylaştığı bilgilere göre Dost, şu an için İstanbul’un Şişli semtinde hizmet veriyor.
Şu an için İstanbul’un Şişli semtinde hizmet veren Dost Elektrikli Scooter, rakipleri ile benzer bir fiyat politikası uyguluyor. 1,99 TL’lik açılış ücretine sahip olan Dost elektrikli scooterları dakika başına ise 0,59 TL bir ücret alıyor. 10 dakikalık bir Dost yolculuğunu yapmak isterseniz 8 TL ücret ödemeniz gerekecek.

- En Hesaplı Scooter : Palm
- Saatlik Ücreti En Yüksek Scooter : Martı
- En Çok Tercih Edilen Scooter: Martı
- App Store’da En Az Yıldız Alan : Hop
- App Store’da En Çok Yıldız Alan : Martı
- Google Play Store’da En Az Yıldız Alan: Dost
- Google Play Store’da En Çok Yıldız Alan: BinBin