ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), robot köpeklerin kullanımı için ülkenin güney sınırlarında test çalışmalarının başladığını ilk denemelerin başarılı geçtiğini ve çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

DHS’nin Bilim ve Teknoloji Direktörlüğü araştırma ve geliştirme program yöneticisi Brenda Long, “Güney (Meksika) sınırı insanlar ve hayvanlar! için yaşanmaz bir yer olabiliyor. Bu nedenle robot köpek çalışmaları sürecek” dedi.
Bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmezi robotlar, günümüzde otomotivden havacılığa, tıptan savunma sektörüne kadar pek çok alanda kullanılıyor. Son 20-25 yıldır robotik teknolojiler askeri alanda da önemli olmaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri, güney sınırında güvenliği sağlamak için dört ayaklı robot köpekleri test ettiğini açıkladı.
Herhangi bir silah sistemine şimdilik sahip olmayan robotlar üzerinde yapılan denemelerin başarılı olduğu belirtilerek çalışmaların devam edeceği söylendi. Dört ayaklı robot köpekler, ABD merkezli üretici Ghost Robotics tarafından geliştiriliyor. Bu robotlar, şirketin en popüler modeli, Vision 60 olarak adlandırılan robotlar, askeri üslerin çevrelerinde keşif, tespit ve haritalama gibi birçok görev icra etmek üzere geliştirildi.

Robot köpek, Spot’un yapımcısı Boston Dynamics’e rakip olan Ghost Robotics tarafından geliştiriliyor. Ghost Robotics’in en popüler modeli Ghost Vision 60, 76 cm yüksekliğinde, 32 kg ağırlığında ve tek bir pil şarjıyla 3 saatte 12 km yol gidebiliyor.
Robot otonom olarak gezinebiliyor veya manuel olarak kontrol edilebiliyor. Ayrıca termal ve gece görüş kameraları dahil olmak üzere bir çok cihaz eklenebiliyor.
DHS, robot köpeklerin sınırda potansiyel çalışma için nasıl test edildiğini özetledi. Makineler, kameralar ve sensörler taşırken nöbet görevi için denendi. Demiryollarında, vagonların etrafında ve altında, tren vagonlarında ve potansiyel olarak düşmanca kişiler ile ilgili çeşitli senaryolar oluşturularak testler yapıldı.
Bu tip robot köpeklerin en başarılı tarafları paletli veya tekerlekli makinelerden farklı olarak, basamaklar, merdivenler, dik tepeler ve kayalık araziler dahil olmak üzere insanların yapabileceği her türlü yerde görev yapabilmeleri.
Robotun geliştirilmesine devam ediliyor. Çünkü daha sorunlar bulunmakta, sınırlı pil ömrü, düzensiz davranış ve komut sorunları vb.